SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Nejsou o nepřirozených restrikcích, dietách ani hladovění. Zdravá výživa je o jedení toho nejlepšího a v pohodě. Aktuálně je také čím dál jasnější, že vedle vyživování našich lidských buněk se potřebujeme starat i o výživu našich mikrobů. Nabízím vám sedm doporučení pro rok 2024, které volně přebírám ze ZOE podcastu. Jídlo je více než palivo, a proto nepočítejte kalorie ani nutrienty Mnohem prospěšnější než hledět na množství (tedy omezovat kalorie) je jíst co nejlépe. Protože to, co jíte, rozhoduje, jak moc se budete…
Jako výživový hit se s příchodem jara periodicky vrací všelijaké detoxikační diety. Vypadá to, že mnoha lidem najednou přestaly stačit jejich vlastní vnitřní orgány, které detoxikují nepřetržitě – játra, kůže, plíce, ledviny nebo lymfatický systém. Odkud se detoxy vzaly? Naše babičky zcela běžně odlehčovaly stravu se začátkem jara a doháněly zimní nedostatek pohybu. Na jaře se také nedostávalo potravin, takže bylo přirozené se uskromňovat. Proto se dojídaly zásoby, někdy se držel půst a do jídelníčku se přidávaly první zelené výhonky,…
Kvalita stravy v nemocnicích je dlouhodobě terčem kritiky ze strany pacientů i odborné veřejnosti. Co ve stravě často chybí je kvalita, chuť a respekt k individuálním přáním pacientů. Důsledkem je nespokojenost pacientů a odmítání stravy, což vede nejen k plýtvání, ale přispívá i k rozvoji malnutrice. Tato situace byla podnětem k rozběhnutí projektu Pilotního testování zlepšení nemocniční stravy. Cílem projektu bylo zmapovat aktuální situaci nemocniční stravy u nás i v zahraničí, identifikovat nedostatky, navrhnout možnosti zlepšení a připravit praktická doporučení, včetně…
Vystoupení 2025 Vystoupení na YogaFest, Říčany, 4. října. Přednáška na YogaFest Trojhalí Ostrava, 21. září. Vlastní půldenní školení Jídlověda, Praha, 20. května. Vystoupení na Edufest, 16. května. Vystoupení na Dnu zdraví, Šumperk, 6. května. Vlastní půldenní školení Jídlověda, Olomouc, 2. dubna. Přednáška s debatou v divadelním klubu, Borovany u Českých Budějovic, 19. března. Debata organizovaná agenturou ORANGE s.ro., resort Sobotín, 27. března. Webinář pro Norsan, 26. února. Vlastní půldenní školení Jídlověda, Praha, 18. února. Debaty se studenty, Parklane, Praha, 14.…
Před námi jsou další svátky klidu a pohody, ačkoli ve skutečnosti pro mnohé z nás znamenají především stres a přejídání, po kterém přichází období ztloustnutí, výčitek, novoročních závazků a diet, které zpravidla nevydrží ani do února. O tom, jak strávíme svátky, rozhodujeme ale jen my. Stejně tak je každý den jen na nás, jak skvěle budeme jíst (nebo jestli se budeme cpát nezdravostmi), jak se budeme hýbat (nebo zda se budeme válet na sedačce) a jestli budeme myslet (nebo bezmyšlenkovitě…
Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón. Samozřejmě, jeden bonbón zdraví neohrozí. Jenže my žijeme v prostředí, kdy se sladkostmi odměňuje i několikrát denně – v některých školkách děti…
Dva roky války s virem jako by plynule přešly do války s Ruskem. Máme za sebou měsíce omezování pohybu, úsměvů a komunikace. Stresuje nás válka na Ukrajině. Nevíme, jak dlouho bude trvat, a mnozí jí máme i plné domovy: na obrazovkách vidíme zničená města, zraněné a mrtvé lidi. Na našich nádražích jsou tisíce uprchlíků potřebujících naši podporu a pomoc. Mnoho domácností, které doteď sotva zvládaly situaci, se kvůli nárůstu cen téměř všeho posouvají na hranici chudoby a musejí denně řešit, co si…
Výživa v nemocnicích a ve školách ještě donedávna stála na desítky let starých pravidlech, na míchání hotových směsí namísto vaření ze skutečných potravin, na dochucovadlech a běžně jste na talířích našli i rohlíky, koblihy, dia produkty, slazená mléka a čaje. Když jsem před několika lety začala veřejně mluvit o tom, že by ve školách a nemocnicích měli děti a pacienti dostávat skutečné jídlo a že by měli být zapojeni do jeho výběru pomocí bufetového servírování, byla jsem povětšinou ignorována nebo kritizována,…
Po krokoměrech přišly chytré hodinky a prstýnky, které umí mnohem víc než jen počítat naše kroky. A tak se sledujeme čím dál více. Měříme, jak moc se hýbeme a jak dobře spíme – i když ve skutečnosti spíš jak málo se hýbeme a jak špatně spíme. A teď tu máme také monitory, které sledují naši glykémii. Je to pokrok, zbytečnost nebo užitečnost? Přenosné mini-monitory (anglicky wearebles, nositelná elektronika), které mohou kontinuálně měřit naše tělesné funkce, mohou být prospěšnější než vyšetření…
Protože namísto výživově přínosného jídla do sebe jako závisláci cpeme návykové šmakulády potravinářského průmyslu. Přejídání se není znakem poruchy charakteru člověka, ale biologickou reakcí na nepřirozeně koncentrované a dochucované potravinářské produkty. Potravinářský průmysl v laboratořích cíleně hledá tu nejlepší kombinaci cukru, tuků, soli, dochucovadel a křupavé konzistence, která zajistí blaženost a závislost na jejich produktu a potlačí schopnost kontrolovat množství konzumovaného jídla. Tyto produkty nejíme proto, že bychom je z výživového hlediska potřebovali. Jíme je, protože nejsme schopni přestat jíst. Kombinaci, která…
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos