SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Pravidelně dostávám dotazy, jak má vypadat zdravý jídelníček ve školce. Mnozí zaměstnanci jídelen se ptají, jak mohou na základě nezdravých doporučení současného spotřebního koše zdravě vařit. Pro inspiraci jsem se po dohodě s MŠ Semínko rozhodla publikovat jejich příklad. Semínko je ekologická školka v Toulcově dvoře v Praze. Na základě žádosti rodičů o biopotraviny zde už před několika lety začali zavádět zdravější potraviny a jídelníček. Paní kuchařky si připravují i vlastní recepty a neustále zkoušejí něco nového. Většina potravin je v bio kvalitě,…
Pro zdravé kosti, srdce a prevenci rakoviny je zásadně důležitý vitamín K2, kterého máme ve stravě nedostatek a o kterém lékaři téměř nic nevědí. Příjem vitamínu K2 je také naprosto nezbytné zajistit při užívání doplňků vápníku a vitamínu D. Vitamín K je ve skutečnosti skupinou vitamínů rozpustných v tucích. Nejdůležitějšími jsou vitamíny K1 a K2, ale z nich se většinou sleduje a popisuje pouze snadněji dostupný K1. Vitamín K1 je v zelené listové zelenině, podporuje srážení krve a není problém jej získávat z běžné…
Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby. Zelenina by měla tvořit nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Hranolky se k zelenině nepočítají a brambory patří svým složením spíše k polysacharidům. Ovoce tvoří druhou čtvrtinu talíře. Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem…
V originále: Skipping Christmas je báječná kniha, která přináší návod na netradiční vánoční oslavy. Kromě spousty inspirace nabízí příběh také zamyšlení nad tím, proč a jak trávíme svátky a jaké jsou důsledky tohoto stereotypu. Kniha představuje americký pár středního věku poté, co jeho jediné dítě, dcera Blair, odlétá učit číst negramotné děti do Peru. Je právě před adventem, čas, kdy běžné rodiny čím dál více nakupují, pečou, vaří, balí, rozesílají si přání, zdobí a rozdávají si dárky. Manželé Luther a…
Perfektni 5 minutové video, ve kterém jedenáctiletý kluk vysvětluje proč potřebujeme zdravé jídlo, problematiku genetické modifikace a biopotravin. Ukončeno bezvadnými výživovými doporučeními pro všechny. Na základě velkého zájmu o českou verzi jsem přeložila text a zorganizovala přípravu titulků, které lze zapnout v dolní liště obrazu. Video moc doporučuji pro dospělé i děti, je vhodné také pro použití při výuce zdravé výživy, ekologie anebo anglického jazyka ve školách. TED je celostěvová síť konferencí organizovaných neziskovou privátní organizací. Cílem organizace je šíření…
Cukrem se přejídáme. Fruktóza se díky dotacím na kukuřici stala ještě levnější surovinou než cukr, a proto se jí přejídáme ještě více. Umělá sladidla nefungují tak, jak jsou prezentována, a mohou vést k poškození zdraví. Můžeme vůbec něčím sladit? Jak se máme v záplavě přirozených a umělých sladidel orientovat? Pro zjednodušení řadím do skupiny cukrů kromě našeho běžného bílého cukru (sacharózy) také hnědé cukry, ovocný cukr (fruktózu), hroznový cukr (glukózu), koncentrovaný kukuřičný sirup (high-fructose corn syrup), kukuřičný sirup, med, javorový a…
Kniha doporučující přirozenou zdravou výživu bez potřeby jakéhokoliv dalšího studia živin, nesmyslného přepočítávání kalorií anebo dodržování nepřirozených diet. Kniha vysvětluje jak přivedení vědy do našeho potravinového systému nadělalo více škody než užitku. Podle Pollana, by návrat k původní přirozené výživě, znamenal se stravovat perfektně zdravě i bez detailních znalostí jednotlivých živin a bez stresu z toho co nám jak ubližuje, chybí anebo přebývá. Je skrytým tajemstvím, že lékařská věda je autorem více zásadních omylů, jako například doporučováním nahrazovat nasycené tuky hydrogenovanými oleji…
Je skvělé, že biopotraviny se dostávají do popředí zájmu čím dál více odborníků. Proto vítám i právě publikovanou studii vědců ze Standfordu, která se ptala, jestli jsou biopotraviny zdravější a bezpečnější, než ty konvenčně pěstované. Jde o další pokus dopátrat se pravdy ve velmi komplexní problematice a diskuzi o zdravotní prospěšnosti bio ani tato práce definitivně neuzavírá. Hlavní závěry studie Celkové vyznění studie je vůči biopotravinám spíše rezervované, ale konkrétní uváděné závěry přitom zdravotní význam biopotravin potvrzují. U dětí jedících…
Září je měsícem biopotravin. Zatímco tisíce nadšenců budou objíždět biofarmy, mnoho dalších lidí bude o biopotravinách filozofovat. Někteří budou dokonce kritizovat ty, kdo biopotraviny konzumují. Sama jsem si otázku konzumace biopotravin již dávno vyřešila a zde je vysvětlení mého rozhodnutí. Při pěstování, chovu a přípravě biopotravin je zakázáno použití naprosté většiny chemických látek, které jsou běžně používány v konvenčním zemědělství a potravinářském průmyslu. Zmíněnými látkami se živit nechci, a proto, pokud je to jen trochu možné, upřednostňuji potraviny v biokvalitě. Zdravá…
Studie z celého světa potvrzují, že zdravá výživa dětí je základem pro jejich zdraví, ovlivňuje jejich chování i akademické výsledky. Na příklad přísný zákaz sladkostí ve škole může být nejsnadnější cestou ke zlepšení koncentrace studentů, zlepšení jejich chování i výsledků písemek. Co výzkumy prokázaly Studie právě publikovaná v Pediatrics, která analyzovala data 6300 žáků ze 40 amerických států, potvrdila, že přísný zákaz prodeje junk food a sladkých nápojů ve školách vedl ke zdravější hmotnosti dětí. Studie publikovaná v Journal of American Public…
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos