SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Úžasná obhajoba vegetariánství! Kniha, která tvrdí, že veganství je tím nejsprávnějším stravovacím způsobem. Co však skutečně autor prokázal a jaké nedostatky jeho tvrzení mají? Dr. Campbell na základě své rozsáhlé studie a mnoha jiných prací detailně vysvětluje souvislosti mezi výživou a nemocemi srdce, diabetem a rakovinou. Kapitoly popisují zdravotní potíže od jejich příčin až po návrhy přirozených řešení s důrazem na výživu. Podle autora je naším největším nutričním problémem konzumace živočišných produktů, z jednotlivých živin potom živočišných bílkovin. Proto opakovaně doporučuje omezení…
Nutrition and Physical Degeneration je rozsáhlá studie, která prokazuje význam přirozené stravy a současně dokumentuje degeneraci a destrukci, které jsou způsobeny příjmem průmyslově upravovaných potravin. Kniha, která v mnohém boří tvrzení moderní medicíny o zdravé stravě. Mimo jiné doporučuje nejíst polotovary, mezi které řadí také některé standardní složky dnešní stravy, například pasterizované mléko a průmyslově upravované rostlinné oleje. Dr. Price byl americký stomatolog, který se rozhodl hledat příčiny zubního kazu a fyzické degenerace pozorované u svých pacientů. Téměř deset let cestoval…
Makrobiotika může být obojím. Rozhodující je, pro jakou podobu makrobiotických doporučení se rozhodnete, kdo jste a jak žijete. Rozumná makrobiotika pro jednotlivce s dostatkem času a zájmem o prevenci nemocí, nebo dokonce jako podpůrný prostředek pro terapii vážných zdravotních potíží může zachránit život. Striktnější formy makrobiotiky mohou u malých dětí vést k zásadním výživovým deficitům, u starších dětí, které žijí v běžných komunitách, k významnému sociálnímu odloučení a u maminek, které vaří makrobioticky, k zajištění programu u plotny na plný úvazek. Historie Makrobiotika je složena…
Doposud nejrozsáhlejší dokumentace triků, jejichž pomocí farmaceutický průmysl dostává k pacientům i své neúčinné, či dokonce zdraví poškozující léky. Je veřejným tajemstvím, že výrobci léků barví své produkty narůžovo, přesvědčují lékaře o jejich jedinečnosti a více než za výzkum utrácejí za předávání zkreslených informací o svých lécích. Šokujícím zjištěním knihy britského lékaře, bestsellerového autora a vědce Bena Goldacra, je obrovský rozsah těchto postupů na hranici legality a jejich propracovanost a podíl odborného tisku i orgánů, které mají průmysl regulovat, na podvodech.…
Ráda bych vám představila svůj nový web Zdravá kuchyň jako praktického průvodce pro nákupy do vaší kuchyně, který připravuji podle své chuti a zásad zdravé výživy. Chcete jíst zdravě a v restauraci či u přátel vám kvalitní jídlo chutná, ale doma nevíte, kde začít? V supermarketu už toho se svými nově nabytými znalostmi o zdravé výživě moc nenakoupíte, ale v prodejnách zdravé výživy ještě ztrácíte orientaci? Už víte, jak s pomocí Zdravého talíře správně nastavit poměry mezi jednotlivými potravinovými skupinami, tedy jak si jídlo…
Imunitní systém můžeme zjednodušeně popsat jako armádu bílých krvinek, která chrání naše tělo před cizími škodlivými látkami. Cizí škodliviny se nazývají antigeny a mohou jimi být bakterie, viry nebo toxiny. Po vniknutí antigenů do organismu vytvoří imunitní systém protilátky, které antigeny ničí. Při autoimunitních onemocněních (AO) není organismus schopen správně identifikovat škodlivé vetřelce a imunitní systém ničí i buňky vlastního těla. Výsledkem je přecitlivělost podobná alergiím, při které reaguje imunitní systém na přirozené látky, které by měl běžně přehlížet. U…
Renata Lukášová je ředitelkou divize Fresh & Tasty firmy Zátiší Group, pro kterou už rok zajišťuji výživové poradenství. Z jejich vaření jsem naprosto nadšená a ráda tímto způsobem předávám doporučení, jak zdravě vařit i ve školní jídelně. S Renatou jsem začala spolupracovat po své přednášce o zdravé výživě pro rodiče dětí, které navštěvují mezinárodní školu. Hned při našem prvním setkání jsem se dozvěděla, že jejich šéfkuchař nevpustí do kuchyně margaríny. Moje doporučení nepoužívat margaríny, které uvádím ve Zdravém talíři, bylo proto důležitým…
Anna Lappé & Food MythBusters Mýtus výběru aneb jak fast food marketing zasahuje naše děti Potravinářský průmysl říká, že dělá jenom svou práci a servíruje dětem přesně to, co si samy žádají. Skutečně chtějí naše děti junk food, nebo jim je korporace vnucuje? Jsem moc přísná máma, když trvám na tom, aby mé děti jedly mrkev namísto sýrových křupek? Víte, že potravinářský průmysl jen v USA utratí ročně zhruba dvě miliardy dolarů na reklamy pro děti a teenagery? Jde o reklamy,…
Jsem přesvědčena, že pro většinu úspěšných lidí je důležitá i kvalitní strava. U automobilového závodníka přesto málokdo z nás očekává perfektní znalosti o výživě a oblibu zdravých jídel. Karel Loprais je nejúspěšnějším českým automobilovým závodníkem, šestinásobným vítězem Rallye Paříž Dakar v kategorii kamionů. Pro svá opakovaná vítězství a mnohá další přední umístění v závodě je mu od roku 1994 přezdíváno Monsieur Dakar (Pan Dakar). Karel se závodů stále účastní. Dnes jako moudrý rádce svého synovce Aleše Lopraise a jako podpora a doprovod…
Doba mastných majonézových chlebíčků, unaveného ovoce a několika kousků ovadlé zeleniny na pracovních společenských událostech je už za námi. Občerstvení na pracovních setkáních je už i u nás lákavé a zdravé. Velké firmy si díky dostatku prostředků mohou dovolit profesionální cateringové služby, které zdravou výživu většinou pohodově zvládají. V obtížnější situaci mohou být menší firmy a firmy s omezenými prostředky. Proto jsem se rozhodla pro inspiraci předat příběh, jak se nám podařilo významně vylepšit občerstvení na neziskových schůzkách. Loňské léto mě oslovil…
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos