SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Už sto let bojujeme proti drogám a výsledky jsou mizerné. Proto s nadšením předávám text autora knihy, ve které se věnuje drogové závislosti a v níž nabízí nový pohled na příčiny, a tak i na řešení problému návykových látek. Letos je to sto let od doby, kdy jsme poprvé zakázali drogy. Celé toto dlouhé století, ve kterém jsme vedli válku proti drogám, nám naši učitelé a vlády vyprávěli příběh o závislosti. Ten příběh zakořenil tak hluboko v naší mysli, že ho…
Tato kniha je ódou na fermentaci. Jedná se o doposud nejkomplexnějšího průvodce domácím kvašením. Dílo detailně popisuje zdravotní prospěšnost a praktické postupy domácí fermentace potravin od piva přes chléb až po zeleninu. Fermentace je ve své podstatě řemeslným procesem, k jehož vymizení přispěla mimo jiné centralizace a industrializace potravinářského procesu. Přitom podle autora začíná kultura na farmách, nikoliv v opeře. Váže lidi k jejich zemi a řemeslům. Jak ale můžeme být kulturní, když jíme pouze jídlo, které bylo pasterizováno, nabalzamováno a uzavřeno do…
Blíží se nejvíce stresující období roku. Od listopadu až do Vánoc mnozí ještě zrychlujeme běh po obchodech, ženy navyšují počty hodin strávených u trouby. Několik dnů se přejídáme a následně si slibujeme, že od Nového roku všechno zlepšíme. Po týdnu snažení se většinou vracíme do normálu, kdy zase jen počítáme čas do další oslavy nebo dovolené. Je možné omezit následky komerčních svátků nebo udělat každý den šťastný bez ohledu na datum? Určitě ano. K tomu nabízím několik praktických doporučení, která…
Syndrom zvýšené propustnosti střev je rychle se rozvíjející onemocnění, se kterým se potýkají miliony lidí, aniž by věděli proč. Podle názvu se může zdát, že syndrom postihuje výhradně trávicí ústrojí, avšak ve skutečnosti může v důsledku vést k celé řadě jiných zdravotních obtíží. Může být příčinou potravinových alergií, únavy, bolesti kloubů, autoimunitních onemocnění a zpomaleného metabolismu. V tomto článku se pokusím nastínit, jak lze vyléčit syndrom zvýšené propustnosti střev, a zbavit se tak i různých zdravotních obtíží, které vás sužují. Co…
K snídani jóga, voda s citronem a jáhlová kaše. K obědu dušená ryba se zeleninou. Večer hodinka ve fitness centru a lehčí salát. Přes den občas kousek ovoce anebo oříšek. Hmotnost přesto stagnuje, nebo dokonce stoupá s věkem. Popsala jsem extrém, ale ve skutečnosti se pravidelně setkávám s klienty, kteří se stravují dietně a často i podstatně méně než já, a přitom roky řeší svou hmotnost. Kde je chyba? Regulace tělesné hmotnosti je komplikovaný proces, do kterého zasahují desítky faktorů. Níže nabízím pět…
O zdravém jídle výukou nikoho nepřesvědčíme, když si hned po skončení hodiny rovnou na chodbě školy koupí kolu s brambůrky. Zdravá bezmasá jídla nenaučíme děti jíst tím, že jim nabídneme „unavenou zeleninu“, dukátové buchtičky anebo čočku s kolečkem opraženého salámu. Zdravou výživou je potřeba nadchnout, každý si ji musí osahat a ochutnat. Jsem nadšená ze zjištění, že přibývá skvělých projektů, které organizují školy, maminky a města. Několik jich uvádím pro inspiraci. Den výživy na gymnáziu Studenti a pedagogové pacovského gymnázia si letos netradičně zkrátili…
Pšenice právě vyšla z módy, protože je vždy po několika letech třeba najít výživového nepřítele. Mnohaleté doporučování nejíst vejce anebo máslo nikam nevedlo. Z nedávných prohřešků, jako jsou kokosový olej anebo „tučné ořechy“, se stávají superpotraviny. O tom, že nefermentovaná sója není nic zdravého, už všichni vědí, beztak sóju s láskou téměř nikdo nejedl, takže to byla jen úleva. Je třeba najít nového viníka všech našich potíží. Pšenice je podle několika amerických autorů nejnovějších bestselerů hlavním důvodem našeho zhoršujícího se zdraví. Spojují ji…
Od Londýna přes New York až po Melbourne se oživuje tzv. urban gardening, tj. pěstování zeleniny přímo ve městech. Jednotlivci a spolky budují nejrůznější komunitní zahrady anebo sejí jen tak bez povolení, přibývají zahrady na zelených střechách i balkonech. Proč jít po práci sázet a proč i ve městě? Protože konzumace kvalitních lokálních potravin je základem našeho zdraví a pěstování vlastních plodin nám k němu může významně pomoci. Protože plodiny, které si sami vypěstujeme, nám budou víc chutnat. Navíc nás nebude tížit…
Autor Černé labuti Nassim Nicholas Taleb rozcupoval tvrzení, že geneticky modifikované organismy nepředstavují vysoké riziko. Analytik rizik Nassim Nicholas Taleb předpověděl finanční krizi, která nastala roku 2008, když poukázal na skutečnost, že používané modely pro analýzu rizika jsou chybné. Taleb je význačným profesorem rizikového inženýrství na New York University a autorem bestsellerů Černá labuť nebo Zrádná nahodilost. Nassim Nicholas Taleb si zajistil finanční nezávislost během finančního krachu v roce 1978, následně své jmění zvýšil během další krize v roce 2008. V…
Módní diety většinou nemají se zdravím nic společného a dietní potraviny redukují ze všeho nejlépe vaši peněženku. Potravinářský průmysl vítá speciální diety a nové módní mikroživiny, díky kterým může trh zaplavovat neustále novými zázračnými potravinami se speciální cenou. Pro průmysl je totiž nejziskovější polotovar z těch nejlevnějších surovin, což jsou dnes zpravidla kukuřice a sója ve stovkách variant – od koncentrovaného fruktózového sirupu až po rostlinný proteinový izolát. Levný základ se obohatí nějakou módní živinou anebo sníží o živinu, kterou se…
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos