SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Většina populace vyspělých zemí v určitých obdobích svého života omezuje stravu, až 50 % žen drží nějakou dietu neustále. Na dietě je právě v tuto chvíli až čtvrtina z nás, s dietami začínají čím dál mladší děti. Na trhu přibývá stále nových dietních guru, zaručených zázračných doporučení, bestsellerů o hubnutí a dietních potravin. Právě ty měly v průběhu času málo kalorií, tuků, cholesterolu sacharidů, nebo ( podle nejnovější módy) lepku. S napětím očekávám, kdy nám potravinářský průmysl nabídne ochucený vzduch! S…
Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jsou alternativní cukry zdravější? Jaké je jejich složení a vliv na zdraví? Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ. Přesto…
S přibližujícím se jarem prudce stoupá nabídka nejrůznějších očistných kůr a počty zájemců o hladovění. U mnohých však více než touhu po očistě vnímám půst jako pokus o vyřešení svátečního, nebo dokonce celoročního přejídání. Doporučení určitých stravovacích omezení až půstů najdeme téměř v každém náboženství. Dlouhou tradici mají v klášterech. Tam však mnichy nevyhání z postele třeskot budíku, nečeká je řešení ranního rébusu, jak v omezeném čase vyhnat oblečené a najedené dětí včas do školy, navzdory všem zácpám a objížďkám stihnout práci a jak do…
Nechuť k pohybu schovávaná za nedostatek času, příležitostí anebo zdravotní problémy je téma, které běžně řeším s mnoha klienty. Při hledání těch nejlepších doporučení jsem našla i článek, který mě obrovsky pobavil. S uvedenými doporučeními se naprosto shoduji, a proto předávám kompletní překlad originálního textu. Toto léto se mi opět nepodařilo vysekat břicho. Možná, že to je kvůli tomu, že jsem se o své břicho vlastně vůbec nezajímal, dokud jsem neležel na pláži. Co se vlastně stalo, že mi najednou narostl pupek? Je…
Lidé jsou tlustší a nemocnější než kdy předtím. Míra obezity v populaci se od roku 1980 ztrojnásobila, zejména pak mezi dětmi. O důvodu negativního trendu vědci stále diskutují, ale už nyní je jasné, že zásadní vliv hraje prostředí, ve kterém žijeme, protože geny se tak rychle měnit nedovedou. Pravidelně upozorňuji na negativní vliv tzv. toxického stravovacího prostředí, které nás stále více obklopuje. Za příklad uvedu přemíru levných vysoce průmyslově upravovaných potravin, podporu jejich konzumace například povolením jezení v kinech, umístění automatů…
Menstruace je tématem, které je stále tak trochu tabu, přestože se jedná o ten snad nejpřirozenější proces, který provází ženu v jejích plodných letech. Ženy jsou v průběhu krvácení omezovány, přitom existuje geniální řešení všech potíží, jež jsou s „našimi dny“ spojené. Nedávno jsem přednášela pro zdravotníky. V rámci několika hodin povídání o výživě jsem se chvíli věnovala také zdraví žen včetně hygieny; tím jsem se dostala i k menstruačnímu kalíšku. Sama jej považuji za základní hygienickou pomůcku ženy, a proto jsem byla překvapena…
Už sto let bojujeme proti drogám a výsledky jsou mizerné. Proto s nadšením předávám text autora knihy, ve které se věnuje drogové závislosti a v níž nabízí nový pohled na příčiny, a tak i na řešení problému návykových látek. Letos je to sto let od doby, kdy jsme poprvé zakázali drogy. Celé toto dlouhé století, ve kterém jsme vedli válku proti drogám, nám naši učitelé a vlády vyprávěli příběh o závislosti. Ten příběh zakořenil tak hluboko v naší mysli, že ho…
Tato kniha je ódou na fermentaci. Jedná se o doposud nejkomplexnějšího průvodce domácím kvašením. Dílo detailně popisuje zdravotní prospěšnost a praktické postupy domácí fermentace potravin od piva přes chléb až po zeleninu. Fermentace je ve své podstatě řemeslným procesem, k jehož vymizení přispěla mimo jiné centralizace a industrializace potravinářského procesu. Přitom podle autora začíná kultura na farmách, nikoliv v opeře. Váže lidi k jejich zemi a řemeslům. Jak ale můžeme být kulturní, když jíme pouze jídlo, které bylo pasterizováno, nabalzamováno a uzavřeno do…
Blíží se nejvíce stresující období roku. Od listopadu až do Vánoc mnozí ještě zrychlujeme běh po obchodech, ženy navyšují počty hodin strávených u trouby. Několik dnů se přejídáme a následně si slibujeme, že od Nového roku všechno zlepšíme. Po týdnu snažení se většinou vracíme do normálu, kdy zase jen počítáme čas do další oslavy nebo dovolené. Je možné omezit následky komerčních svátků nebo udělat každý den šťastný bez ohledu na datum? Určitě ano. K tomu nabízím několik praktických doporučení, která…
Syndrom zvýšené propustnosti střev je rychle se rozvíjející onemocnění, se kterým se potýkají miliony lidí, aniž by věděli proč. Podle názvu se může zdát, že syndrom postihuje výhradně trávicí ústrojí, avšak ve skutečnosti může v důsledku vést k celé řadě jiných zdravotních obtíží. Může být příčinou potravinových alergií, únavy, bolesti kloubů, autoimunitních onemocnění a zpomaleného metabolismu. V tomto článku se pokusím nastínit, jak lze vyléčit syndrom zvýšené propustnosti střev, a zbavit se tak i různých zdravotních obtíží, které vás sužují. Co…
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos