SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Už roky vysvětluji, že počítání kalorií na talíři je nesmysl, který vám jedině může zlepšit matematické schopnosti, ale jinak už jen oddálí požitek z oběda, vystresuje vás anebo vezme chuť jíst. Jenže podle chování mnoha dietních guru a tvrzení diet, které stále počítání doporučují, má smysl detailněji vysvětlit, proč počítání kalorií nemá smysl. Myslím si, že lidé nejsou kalorimetry a už vůbec ne identické, které by stejným způsobem vše spalovaly, a také, že je pořádný rozdíl v tom, jestli se nacpeme…
Vegan, paleo, živá strava, jídlo bez lepku, laktózy nebo cukrů – internet i časopisy na nás pravidelně útočí s informacemi o nových způsobech stravování, díky nimž budeme zaručeně zdravější a štíhlejší. Je to skutečně tak? „Jídlo nám chutná, ale tisíce rozporuplných doporučení, co máme a nemáme jíst, nás stresují. Chodí za mnou klientky s tím, že drží jednu dietu a stále tloustnou. Moje rada? Přestaňte držet diety!,“ říká odbornice na zdravou stravu Margit Slimáková. A zde kompletní odpovědi na spoustu bezva dotazů od…
Rozhovor s MUDr. Petrem Fojtíkem, PhD., zástupcem primáře Centra péče o zažívací trakt. S Petrem Fojtíkem jsme se potkali při vystupování ve Zlíně. Přednášela jsem o zdravé stravě pro každého, on poté o výživě při celiakii a dalších nemocech spojených s problematickým trávením lepku. Při zodpovídání dotazů jsme se v názoru na zdravou výživu bezvadně doplňovali, a proto jsme hned na místě požádala MUDr. Fojtíka o rozhovor, ve kterém by mohl své poznatky sdílet i s návštěvníky mého webu. Petře, můžete se prosím představit?…
Cukrovka druhého typu je typická civilizační nemoc. Je to zdravotní problém ke kterému se spolehlivě dopracujeme nezdravou stravou a sedavým způsobem života. S tím, jak stále více nezdravěji žijeme, logicky stoupá i počet postižených cukrovkou. Konkrétně u nás od roku 1980 vzrostl počet nemocných cukrovkou 2,5krát a pokud by počet diabetiků přibýval podobným tempem jako nyní, bude v roce 2035 postižen tímto onemocněním každý desátý občan Česka bez ohledu na věk. Přitom cukrovka neznamená jen potřebu vynechat cukr a určitě se…
Svátky by měly být obdobím klidu a odpočinku, pohody a tolerance. Když vidím obchodní centra, která jsou přeplněna spěchajícími človíčky s krabicemi v náručích, mám pocit, že jsou Vánoce o stresu. Občas mám pocit, že Vánoce jsou i o odříkání, to když si přečtu, že je nejlepší dopřát si dort z mrkví za studena. Chápu, že každý z nás má odlišné představy o jídle a oslavách. Co doporučuji, je navzájem se tolerovat a brát vše s nadhledem. Stres neprospívá nikomu. Tolik z mého dřívějšího textu,…
Vánoční nezbytnosti. Někoho cukroví baví a někdo je úplně vypustil, protože většina tradičního cukroví dá příliš práce, je nezdravá a navíc nijak extra nechutná. Když na to zkusíte jít trochu jinak, pochutnáte si bez výčitek a ani příprava vám nezabere mnoho času. Některá cukrátka jsou dokonce velice zdravá a navíc vynikající chuti! Žádné z uvedených cukroví není příliš trvanlivé, doporučuji zkonzumovat během několika dnů a uchovávat v chladničce v uzavřené nádobě. A zde konkrétní doporučení od Evy Francové, Kuchařky ze Svatojánu, pro vánoční…
Deprese bývala vysvětlována jako projev nerovnováhy přenašečů nervových vzruchů. A depresivním se roky předepisovala antidepresiva, která měla nerovnováhu řešit. Teorie o nedostatku přenašečů je aktuálně odsouvána do říše mýtů; nové studie naznačují, že příčinou deprese mohou být i sladkosti a stres. Deprese – nemoc moderního světa? Deprese je jedno z nejčastějších duševních onemocnění. Jde o závažný a život ohrožující stav, který se projevuje dlouhodobě pokleslými náladami jedince. Během života depresi zažije každý pátý člověk. Podle Světové zdravotnické organizace patří deprese…
Zdravá výživa je extrémně jednoduchá záležitost a snadno jí rozumí jak pojídači salátů, tak i milovníci steaků. Základem stravy většiny lidí, kteří se stravují podle tak zvaných alternativ - od veganů až po jedlíky paleo stravy -, jsou totiž základní přirozené potraviny, které uvědomělí lidé upřednostňují před veškerými polotovary. Nikdo z nich nepotřebuje studovat desítky aditiv ani porovnávat, jestli je polotovar s nálepkou lepší než polotovar bez nálepky. Nejlépe se nají bez nich. Doporučení postavená na potravinách, ne živinách Brazilské ministerstvo zdravotnictví…
Zapečené jídla jsou už roky základem našich podzimních a zimních obědů a večeří. Jsou snadno připravitelné na desítky způsobů. Použijete do nich téměř každou zeleninu, kterou právě máte po ruce, a lze je bez potíží připravovat i ve verzi bez vajec, mléka anebo lepku i když vždy je prospěšné, aby v nich byl i přídavek kvalitní bílkoviny a sama nejběžněji přidávám sýry nebo vejce. Zajímavé recepty jsem našla v Kuchařce ze Svatojánu, a proto jsem opět požádala jejich autorku Evu Francovou…
Culinary Institute of America (Americký kulinářský institut) a Harvard T. H. Chan School of Public Health (Škola veřejného zdraví na Harvardské univerzitě), obě prestižní odborné instituce v oblasti zdraví a stravování, vydaly každoroční zprávu “Menus of change” o budoucnosti stravování a doporučených stravovacích návycích. Podle jejich doporučení se řídí například i společnost Google, průkopník v oblasti zdravé výživy ve firemním prostředí. A po přečtění se může zdát, že se jimi řídí i občanská iniciativa Skutečně zdravá škola. A nebo se…
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos