SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Proč není obezita způsobena nadbytkem jídla a nedostatkem pohybu? Jaká překvapivá potravina má nejvíce nasycených tuků a proč se jich stejně není třeba bát? Které potraviny obsahují nejvíce mikroživin a proč zejména ženám prospívá vyšší hladina cholesterolu? Doktorka Zoë Harcombe vystoupila na Public Health Collaboration Conference 2016 v Anglii s přelomovou prezentací k oblasti zdraví a výživy. Ve svém vystoupení s přesností profesionální matematičky bourá následující čtyři výživová tvrzení, která považuje za nesmysl: Příčinou obezity je vyšší příjem kalorií než jejich spotřeba. Živočišné…
Ve svých textech a videích jsem se opakovaně věnovala tomu, že není potřeba speciálně oddělovat potraviny na talíři. Přesto stále dostávám dotazy, jestli přeci jenom není třeba oddělit párek v rohlíku od rohlíku nebo do obilné kaše nedávat ovoce. Odpovědi jsou jasné: tu první kombinaci vůbec nejezte, tu druhou si klidně dejte, pokud vám chutná a prospívá. A je úplně jedno, jestli třeba sousedce, která praktikuje makrobiotiku, po kaši s ovocem naskakují žíly. To jsou její žíly, ne vaše. Někteří z nás…
Naše střeva jsou někdy označována za náš druhý mozek. Mikroskopičtí obyvatelé našich střev jsou považováni za zapomenutý orgán. Podle stále vzrůstajícího počtu odborníků a studií je nedostatečné zdraví střev základem mnoha nemocí, které se projevují kdekoli jinde v organismu, a budování zdravé střevní mikroflóry je základem jejich terapie. Mikroorganismy, které osidlují naše střeva, se souhrnně nazývají mikrobiom. Jedná se o soubor zdraví prospěšných i patogenních mikrobů, které nás v případě rovnováhy nejen neohrožují, ale dokonce jsou nezbytné pro naše lidské zdraví. Podle…
Miluji dobré jídlo. Už roky se snažím přesvědčit všechny okolo sebe, že by měli trávit čas v kuchyni a že by měli pěstovat něco k snědku, i kdyby to měla být jen pažitka v květináči anebo kvásek v hrníčku. Chápu, že ne každá holka zvládne anebo chce připravovat kynuté knedlíky a že ne každý kluk se dostane dále než k topinkám. Přesto si myslím, že stojí za to zkusit vařit – a sdílením našich příběhů chci inspirovat všechny, kteří ještě váhají. Proto jsem v dubnu…
Krása je pomíjivá, její vnímání je vysoce individuální. A přesto se mnohé z nás honí za dosažením dokonalosti, kterou známe pouze ze stránek magazínů. Denně vídáme ve sdělovacích prostředcích krásná, ale pro mnohé z nás nereálná těla modelek. Média jsou plna dokonalých žen s make-upem, který je výsledkem hodinové práce profesionálky. Na obrazovkách poskakují ženy na podpatcích tak vysokých, že omezují normální chůzi a ohrožují zdraví chodidel. Nablýskané časopisy nám nabízejí zákroky pro zvětšení prsou a zmenšení břicha. Gynekologové a farmaceuti doporučují každodenní…
Po celou dobu své praxe kritizuji nepřirozené dietování, zbytečné počítání kalorií anebo pojídání dietních potravin jako třeba těch se sníženým obsahem tuků anebo slazených umělými sladidly. Půsty, ale považuji za bezva rituál sloužící k odlehčení trávení i mysli. U jeho praktikování pouze upozorňuji na riziko postění se „bez hlavy“, tj. pouhé vynechávání jídel ve stresu, bez uvědomění si, co a proč děláme. Po takovémto stresujícím hladovění totiž snadno může nastat období nezřízeného hodování, kdy v pár hodinách doženeme celý den omezování jídla.…
Většina řezaných květin, které se prodávají v Česku, jsou výpěstky afrických dělníků. Jsou pěstovány s hromadami chemie, aby přežily dlouhé cestování a skladování. Po přeletu do Holandska jsou pomocí květinové burzy rozprodány a rozvezeny po celé Evropě. Po tisících kilometrů letu a dalších stovkách kilometrů projížďky v kamionech jsou prodávány v našich květinářstvích. Jsou tam, protože jsou, jak mi bylo sděleno, vysoce chemicky ošetřené a zcestovalé kytky levnější a dostupnější než kytky z lokálního pěstování. Jak Afrika porazila Evropu? Podle mě je skutečnost, že jsou…
Vyhlašuji soutěž vašich příběhů, k níž mě inspiroval skvělý blog Michelle o její kuchařské historii. Michelle svoji kariéru kuchařky zahájila snahou naučit se vařit podle rodinných receptů. Její babička zhodnotila, že v kuchyni u Michelle se nedá nic uvařit; Michelle naopak konstatovala, že se nedá vařit podle babiččiných receptů. Následovaly pokusy podle kuchařek, po neúspěchu skončila objednávkami z restaurací. Miluji dobré jídlo. Už roky se snažím přesvědčit všechny okolo sebe, že by měli trávit čas v kuchyni a že by měli pěstovat něco k snědku,…
Snídaně by měla zajišťovat rozjezd do nového dne, dodat dostatek energie a živin pro několik hodin. Pravidelně dostávám dotazy, co sama snídám. Roky u nás byly běžné nejrůznější obilné kaše. Poté, co děti vyrostly, ale začaly požadovat snídaně na slano, a proto dnes máme často po ránu i chléb. Krajíc kváskového chleba, máslo a zelenina patří k mým favoritním jídlům. S přídavkem kousku sýru anebo vejce máte kompletní Zdravý talíř. V létě jeho základem bude čerstvá zelenina, nyní v zimě může být zeleniny o…
Každé třetí dítě v Česku je obézní. U obézních dětí se častěji vyskytuje cukrovka. Podle průzkumů mají kulatá záda, vadné držení těla, ploché nohy, vybočená kolena, ochablé svalstvo. Přitom až čtvrtina školáků nechodí na tělocvik. A rodiče? Ti píšou omluvenky, radí a rozhodují. Neběhej, zakopneš! Nepůjdeme ven, sněží. Rodiče přispívají k tomu, že jejich mají děti katastrofální kondičku. Arne Winter je zakladatelkou a vedoucí pedagožkou centra pro „učení se v divočině“. Na základě svých zkušeností popisuje situaci v sousedním Rakousku a zveřejňuje…
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos