SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
13.1.2017
Kuličky vs kobliha? Obě varianty v reklamě firmy Nestlé jsou příkladem toho, co dětem na snídani nedávat. Ani jednu z těchto možností nedoporučuji.
MUDr. Hana Krejčí, Ph.D., internistka a diabetoložka
Podle Nestlé jsou cereální kuličky zdravou snídaní. Své tvrzení dokládají srovnáním jejich dětských cereálií s nezdravou koblihou. Aby jim tvrzení vycházelo, museli koblihu zvětšit a dosladit, ale ani takto jim zdravost kuliček neseděla. Proto ještě začarovali s porcí cereálií a tvrdí, že dítěti na snídani postačí pouhých 30 gramů. Pro zvýšení důvěryhodnosti svoji reklamu odborně podpořili. Data spočítal nutriční specialista a požehnala lékařka (MUDr. Cajthamlová), odbornice na výživu. Absurdní? Nehorázné? Přesně takovou reklamu firma Nestlé dělá.
Při porovnávání výživové hodnoty dvou různých výrobků je zvykem srovnání buď kaloricky stejných porcí nebo obvyklých (či doporučených) porcí obou výrobků. Reklama firmy Nestlé nerespektuje ani jedno. Necháme proto kuličky s koblihou soutěžit znovu, tentokrát ve spravedlivějším klání. Použijeme výživová data běžně sladké a velké koblihy a kaloricky srovnatelné snídaňové porce kuliček s mlékem. Zde jsou výsledky:
Nesquick kuličky 40 g + 125 polotučného mléka | Kobliha 70 g plněná džemem | |
energie | 906,1 kJ | 957,5 kJ |
bílkoviny | 7,51 g | 4,28 g |
sacharidy | 36,61 g | 36,44 g |
z toho cukry | 15,91 g | 10,42 g |
tuky celkem | 3,59 g | 7,36 g |
nasycené tuky | 1,86 g | 1,19 g |
O nezdravosti koblihy není žádných pochyb – kombinace bílé mouky a cukru a ještě k tomu smažená (nejspíš v rafinovaném rostlinném oleji). Co do obsahu přidaných cukrů a vysokého glykemického indexu jsou však kuličky Nesquick úplně stejně nezdravé jako kobliha a nezachrání je ani malý podíl celozrnné mouky, ani mléko.
Přidané cukry jsou nejproblematičtější složkou jídelníčku dětí. Cereálie s obsahem 25 % přidaných cukrů jsou sladkost jako každá jiná a nikoli vhodná snídaně. Cukr nezvyšuje pouze riziko vzniku zubního kazu. Zásadně omezovat příjem cukrů už nedoporučují jenom obezitologové a diabetologové, ale i lékaři zabývající se nemocemi srdce a cév. Americká kardiologická asociace (AHA) doporučuje omezit konzumaci přidaných cukrů pro děti na 25 g denně. Vyšší množství představuje podle AHA zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění. „Zdravá“ snídaně z kuchyně firmy Nestlé naplní 40 % tohoto denního limitu.
Dostala jsem reakci z Nestlé a k jejich výtkám hned doplňuji odpovědi MUDr. Hany Krejčí.
Nestlé: Ve Vašem srovnání cereálií Nesquik a koblihy neuvádíte obsah vlákniny v cereáliích, pouze v článku zmiňujete, že se jedná o „malý podíl celozrnné mouky“. Cereálie Nesquik obsahují 66% cereální mouky z toho 45,4% je mouka celozrnná, nejedná se tedy v žádném případě o podíl „malý“.
V procentech ten obsah celozrnné mouky vypadá impozantně, v gramech vlákniny to už takové terno není – jejich porce 30 g + 125 ml obsahuje 2 g vlákniny, naše kobliha 70 g má vlákniny 0,87 g. Jasně, že celozrnná mouka je lepší, ale v poměru k těm přidaným cukrům je to směšné.
Nestlé: Informace o cukrech v cereáliích, které uvádíte, jsou matoucí. U koblihy jde o 10,42g bílého, tedy převážně přidaného, cukru; u cereálií s mlékem se jedná o 1/3 mléčného cukru, který mléko přirozeně obsahuje, nejde tedy o přidaný cukr.
V textu sice není rozbor toho, co je ve vaší snídani přidaný a mléčný cukr, tabulku ale komentujeme zcela správně – obě snídaně mají srovnatelný obsah přidaných cukrů.
Nestlé: Jak potvrdily nezávislé vědecké studie (viz např. European Journal of Nutrition: http://rd.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-014-0805-x, http://rd.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0898-x), děti pravidelně snídající cereálie mají vyšší spotřebu mléčných výrobků, méně častěji vynechávají snídani a je zde menší pravděpodobnost, že budou obézní oproti ostatním, což jsou významné pozitivní argumenty.
Předem děkuji za pozornost a věřím, že informace, které se nezakládají na pravdě (především bod o „malém“ podílu celozrnné mouky) ve svém článku bez odkladu opravíte.
Studie, jejíž autoři pracují pro firmu Cereal Partners Worldwide S.A. jaksi nebudí důvěru. Jak je vidět na vašem souboji snídaní, srovnávací jídlo se dá vždy přizpůsobit tak, aby „zdravé“ cereálie vyšly lépe. Ale ano, cereálie jsou určitě lepší než třeba chipsy, miska lentilek atd., což ale pořád neznamená, že jsou zdravou snídaní vhodnou pro děti.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Moje maminka mi sladila čaj 4kostkami cukru. Peklo se u nás 2x do týdne, bábovky převládaly. Čokoláda a oplatky byly ve špajce vždy. Rodičům je cca 75 let. Jsou obézní, ale jinak čilí. Cukrovku z nich nikdo nemá, akorát berou prášky na tlak. Myslím si, že množství cukru je velmi škodlivé, a v podstatě, dle doporučení AHA, bych už měl být dávno mrtvej. Snědl jsem už vagon řepného cukru! Někde je zakopanej pes. Někdo prostě ten cukr nějak lépe zpracuje a někoho opravdu zabije. Kdo na to přijde, dostane Nobelovku.
Dobrý den, zcela jistě jsou chronické nemoci, včetně cukrovky, multifaktoriální a k jednotlivým rizikům existuje individuální míra odolnosti. Přesto tuto vaši anekdotální evidenci nelze stavět na úroveň tisíců studií potvrzujících škodlivost nadměrného příjmu sacharidů. Už je bez pochyb prokázáno, že přejídání se sacharidy zvyšuje riziko snad většiny dnes běžných onemocnění. Margit
A co snidate vy? Jestli se mohu zeptat?
Dobrý den, myslím, že to není jen o koblihách a Nestlé. Podle mě, tělo cukr potřebuje ale je důležité, co dál se tělu dodává a jaký je výdej energie. Jako malá holka, jsem spořádala 1 kilo kostkového cukru denně a když maminka cukr schovala ( byl drahý a peněz málo ), chodila jsem žebrat s oběma dlaněmi k sousedům, do pribináčku jsem si dávala jako dítě 2 lžičky krystal. cukru. Dnes mě je 61 let a nedovedu si představit snídani bez sladkého pečiva. Po obědě potřebuji také sladké. Nemám cukrovku ani vysoký krevní tlak, neužívám žádné léky a měřím 165 cm a moje váha se během dospělého života pohybovala v rozmezí 50 – 60 kg. Jím zeleninu, ovoce, piji mléko a jím mléčné výrobky – neodtučněné, bílé pečivo, máslo, vejce, maso bílé / červené , luštěniny. Možná to bude tím, že všechny suroviny pojmenované v předešlé větě, jsou z domácí produkce a jako tuk zásadně používám jen máslo nebo sádlo. Téměř vůbec nejím smažené pokrmy. Zásadně piji čistou vodu, kterou si filtruji nebo do ní přidám sirup vlastní výroby nebo bylinkové čaje z bylinek které si sesbírám. A protože se musím ohánět na hospodářství, jsem hodně na čerstvém vzduchu s dostatkem pohybu. Ještě k mému výčtu musím dodat, že kouřím přibližně 30 cigaret denně po dobu víc jak 40 let, netrpím kašlem, ucpáním cév a podobných příznaků. Je pěkné že jste udělali názorný rozbor Nestlé a koblihů, ale jak jsem psala, není to jen o cukru.
Někdy vůbec nic a vysvětlení, proč není potřeba jíst 3 a vícekrát denně je zde: http://www.margit.cz/kolikrat-denne-mame-jist/ a nejčastěji kváskový chléb, máslo od farmáře anebo pomazánku anebo vejce a spoustu zeleniny a někdy na sladko ovesnou, rýžovou anebo jáhlovou kaši (vařené z vloček nebo celých zrn, nic instantního) se sušeným ovocem, máslem, jogurtem nebo tvarohem.
Margit
Dobrý den, příspěvek je o klamání v datech, o čarování s čísly od firmy Nestlé a schvalování těchto zkreslení odborníky. A jen opakuji, že příčiny chronických nemocí, včetně cukrovky, jsou určitě multifaktoriální a k jednotlivým rizikům existuje individuální míra odolnosti. Přesto tuto vaši anekdotální evidenci nelze stavět na úroveň tisíců studií potvrzujících škodlivost nadměrného příjmu sacharidů. Už je bez pochyb prokázáno, že přejídání se sacharidy zvyšuje riziko snad většiny dnes běžných onemocnění. Detailnější vysvětlení včetně odkazů na studie a vyjádření celosvětových expertů najdete v mých dalších textech na tomto webu i blogu na Aktuálně.cz. Margit
Dobrý den, firma Nestlé nejen čaruje s čísly, ale i kupuje kakao od afrických zemí, kde je běžně k jeho pěstování využívána otrocká práce lidí a to i dětí. Na podobné firmy jsem si svůj názor už dávno udělal.
Nejlepší je řídit se radou Michaela Pollana: „Jezte potraviny“, a to nejlépe ze svého okolí a ne nějaké produkty, které se jako potraviny tváří a pochází bůhví odkud. Je to navíc velmi nezodpovědné vůči životnímu prostředí. Kdy to konečně většina lidí pochopí? Proč se nechat manipulovat?
Díky za doplnění, mezi námi je shoda. Co nechápu, je snaha zlehčovat klamavou reklamu a obecně propagaci junk food, jak to dělají autoři předcházejících příspěvků. Margit
Dobrý den Margit, děkuji Vám za článek. Vždycky se najde někdo, kdo použije argument typu: můj děda, který kouřil šedesát denně a chleba si mazal Herou, se dožil sta let.
Přesně jak píšete: výrobky typu cereálie od Nestlé jsou nebezpečné právě tím, že se prezentují jako zdravé (cereální přece musí být zdravé + ty vitamíny!). Od koblihy nikdo nic nečeká a ví, že zdravá není. Ale cereálie? Ze svého okolí znám spoustu dětí, kterým je rodiče dávají jako to nejlepší k snídani. A následuje zdravý Brumík, ovesné (jsou tam ovesné vločky!!!) sušenky atd. Toto je již dost pevně zakořeněno, bude se těžko vracet k „obyčejným“ věcem typu dobrý chléb s dobrým máslem a ředkvičky. Bez použití vlastního rozumu to asi nepůjde.. Hezký den přeji.
Chapu a diky za analyzu. A ted co jim teda ke snidani a svacine dam, aby jim to chutnalo? Nejake odkazy na nekoho, kdo ma toto tezke odvetvi zvladnute? diky, Petra
Dobrý den, Petro, právě připravuji článek o vhodných svačinkách, ale už nyní najdete i další recepty zde na mém blogu v kategorii Prakticky. Margit
Paní Petro, dodala bych k vašemu co jim dám, aby jim to chutnalo? A co tak, aby to bylo i zdravé? Je toho spousta zdravého, co dětem chutná, jen je na to učit od malička a ne jim předkládat nezdravé, cukrové, chemické atd.
Chápu ze je procento lidi kteří mohou prijmout cukru (kalorií) kolik chtějí a tělo si s tím poradi ale větsina lidi z cukru nebo junk food přibíra. Ja se snažim cukry a bílé pečivo nejist vůbec a presto vaha nejde vůbec dolu… Je to o tom jak tělo funguje. Kdybych se stravovala nezdrave tak mám asi o dalších 10-15 kilo navíc.
Vám Margit děkuji za to co děláte, urcite to je obrovsky přínos pro naší společnost, a kdo se s Vámi neshodne tak může přece jist co chce, když mu to dělá dobře. Nikdo nikoho přece nenutí aby jedl to nebo tamto. Každý se může rozhodnout. Ja doma varim něco jiného pro manžela (je to masožravec, ma rad cukr a nejí zeleninu) a něco jiného pro sebe potřebují hodně vlákniny a ne zas tolik masa a malo cukru. Takže jsme každý úplně jinde ale Vase příspěvky me inspirují a moc za ne děkuji!