SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
29.1.2015
S přibližujícím se jarem prudce stoupá nabídka nejrůznějších očistných kůr a počty zájemců o hladovění. U mnohých však více než touhu po očistě vnímám půst jako pokus o vyřešení svátečního, nebo dokonce celoročního přejídání.
Doporučení určitých stravovacích omezení až půstů najdeme téměř v každém náboženství. Dlouhou tradici mají v klášterech. Tam však mnichy nevyhání z postele třeskot budíku, nečeká je řešení ranního rébusu, jak v omezeném čase vyhnat oblečené a najedené dětí včas do školy, navzdory všem zácpám a objížďkám stihnout práci a jak do sebe v poklusu naházet alespoň nějaké palivo, abychom kolotoč povinností až do pozdního večera zvládli. Palivo by mělo být samozřejmě nejlépe ta nejčerstvější s láskou pěstovaná produkce od nejbližšího farmáře bez jakékoliv chemie.
Nechci se vůbec vysmívat zdravě se stravujícím lidem (včetně sebe), chci však upozornit na dramaticky odlišné podmínky a možnosti pro postění. Půst totiž vnímám jako něco podstatně hlubšího než omezení počtu knedlíků či čehokoliv jiného na talíři. V okamžiku, kdy nemáme možnost postihnout celou komplexitu půstu, je přítomno riziko, že bude půst spíše stresující než zdravotně prospěšný.
Postních doporučení existuje mnoho. Co autor nebo expert, to určitá variace. Jsem zastánkyní celoživotního kvalitního zdravého stravování, v případě půstu jsem raději pro méně razantní, ale reálně zvládnutelná pravidla. Nemá smysl nasadit přísný půst a stresovat se hladem, který duševně nezvládneme, nebo se nějaký den přísně postit a pak se zbytek roku vykrmovat ve fast food podnicích.
Zásadním pravidlem zdravé stravy pro mě je jíst s rodinou. Protože máme děti, restriktivní půst nepřipadá v úvahu. Zcela jistě však budeme na jaro jíst dostatek zeleniny, vše zelené, co vyroste, a kysané zelí, které do tohoto období patří. Co si dovedu představit, je zkoušení půstu po odchodu dětí z domova.
Pro běžnou populaci, která konzumuje dnes běžnou, to znamená zdraví nikterak prospěšnou stravu, by bylo skvělé i pouhé omezení masa a zařazení větší porce zeleniny ke každému jídlu, třeba podle doporučení Zdravého talíře. Anebo vyloučení všech polotovarů, a tím i aditiv. Nejlepší pro zdraví je jíst základní kvalitní potraviny a vařit z nich.
Pro zdravě se stravující lidi můžeme přidat úplné vyřazení masa, mléka nebo pšenice na základě individuální konstituce a případných zdravotních potíží, které řeší. Vyřazení polotovarů považuji za samozřejmost.
Nejradikálnějšími možnostmi jsou půsty na rýži se zeleninou nebo jen na čerstvě připravovaných zeleninových šťávách a čajích. Lidem, kteří se takto postí, už doporučuji hledat i klášter, případně alespoň malý prostor k meditaci.
Odpověď na otázku po vhodnosti půstu leží jednoznačně v tom, co si kdo pod půstem představujeme. Tradiční křesťanský půst, který radí nekonzumovat maso v pátky nebo 42 dnů před Velikonocemi a který běžně povoluje příjem ryb, bude pro naprosto každého úplně vhodný (dětí včetně).
Dlouhodobý půst, který je založený na příjmu velmi omezeného výčtu potravin, jako je třeba rýže se zeleninou, je samozřejmě pro děti, dospívající, těhotné a kojící ženy nevhodný a určitě jim jej nedoporučuji.
Nemocní a starší lidé by jakékoliv zásadnější omezení stravy měli vždy konzultovat i se svým lékařem. Půst si dovedu představit jako prospěšný a očistný proces například u jedince s nadváhou a hypertenzí, ale už nemusí být vhodný anebo bez lékařského dohledu možný pro diabetika nebo člověka, který se léčí s nádorovým onemocněním a u kterého už došlo k nebezpečně velkému úbytku hmotnosti.
Pokud vím, existují pouze některé omezené studie, jež naznačují prospěšnost sníženého příjmu energie, tj. střídmého jezení. Prakticky však střídmé jezení nemusí znamenat půst, ale jen zdravou stravu, která stojí v kontrastu k přejídání, jež je dnes zcela běžné.
Zázračné případy vyléčení půstem nejsou statisticky relevantními studiemi potvrzeny. Zpravidla se jedná o tzv. anekdotální (individuální) zkušenost, která není odborně podložena. Tím netvrdím, že nejsou možné, jen není dostatek důkazů, aby se dala léčba půstem paušálně doporučit.
V případě jakýchkoliv závažných onemocnění považuji převzetí zodpovědnosti pacienta za své zdraví do vlastních rukou za naprosto nejdůležitější. Mnohem důležitější než aplikaci jakékoli jedné konkrétní terapie či léčiva.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Držím půst vždy na nov a úplněk, už několik let a vřele doporučuji tenhle krátkodobý . Někdy vydržím jen na vodě a čaji, když mi to ten „poklus“ komplikuje a tělo není v pohodě, jím celý den pokud možno jeden druh zeleniny, ovoce nebo rýži. Krevní testy hlásí, že mi nic nechybí. A cítím se pak skvěle.
Dobrý den,
už dlouho čtu o ovocných a zeleninových šťávách. Rok si každé ráno děláme čerstvé ovocné a večer zeleninové šťávy a vyhovuje nám to.Je mi 48 let a zjistila jsem,že je mi celkově líp,když omezím maso,mastné, pečivo a podobně. Začínám milovat luštěniny všeho druhu. Když jsem byla za dcerou v Indonesii, byla jsem měsíc bez chleba,mléčných výrobků a masa. Měla jsem pocit že budu létat,jak mi bylo dobře.
Minulý týden jsem se odhodlala a po měsíčním rozhodování jsem týden pila jen ovocné a zeleninové šťávy, jedla ovoce a zeleninu a např.banán rozmixovaný s čerstvým špenátem.Všeho jakékoliv množství..Překvapilo mě,že jsem neměla hlad a bylo mi opět skvěle,bez únavy,spokojenost.
Zeptám se:je to možné třeba 1 x za měsíc na 5 dní si udělat takový to odpočinek od běžného jídla?
Děkuji za odpověď a za nádherné články,které mi rozšiřují obzory.
Mějte se hezky a mějte všichni dobrý rok.
Zdena
Dobrý den Zdeno,
v případě takto pohodobého zvládání ovocno – zeleninových dnů nevidím problém, jen v zimě bych zvážila jestli šťávy nedoplnit třeba zeleninou v podobě polévek.
Margit
Dobrý den, Margit.
Pocházím z křesťanské rodiny a u nás byl vždy půst spojen s celodenním jedením chleba a vody (pouze ten 1 den). Díky „kvalitě“ dnešního pečiva mi to ale moc očistné nepřipadá. Jaký na to máte, prosím, názor? Má takovýto půst nějaký efekt? Líbí se mi, jak píšete, že důležité je to „hlubší“ vnímání. Tak si to nastavuji i já. Celoročně se snažím jíst zdravě, ale v obdobích „půstu“ si odepřu potraviny, které tělo více zatěžují (maso, pšenice, sladké). Jinak moc děkuji za Vaše články a videa. Já osobně se věnuji výživovému poradenství třetím rokem a jste mi velkou inspirací!
Dobrý den,
děkuji za milá slova a držím pěsti ať se Vám také daří v práci poradce. Jednodenní půst na kvalitním kváskovém chlebě může mít smysl, pojídání běžného pečiva však téměř jistě ne. Vaše omezování v obdobé půsti jsou podle mne tím nejlepším řešením. Margit
Moc pěkné články, moc Vám fandíme :-) http://www.zdravavyzivaanebskopeknenivsechno.cz/prodejny-brno-kralovo-pole