SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Michael Pollan: In defense of Food

27.9.2012

Zpět na výpis článků

Kniha doporučující přirozenou zdravou výživu bez potřeby jakéhokoliv dalšího studia živin, nesmyslného přepočítávání kalorií anebo dodržování nepřirozených diet.

Kniha vysvětluje jak přivedení vědy do našeho potravinového systému nadělalo více škody než užitku. Podle Pollana, by návrat k původní přirozené výživě, znamenal se stravovat perfektně zdravě i bez detailních znalostí jednotlivých živin a bez stresu z toho co nám jak ubližuje, chybí anebo přebývá. Je skrytým tajemstvím, že lékařská věda je autorem více zásadních omylů, jako například doporučováním nahrazovat nasycené tuky hydrogenovanými oleji s trans tuky.

Pollan má také pravdu, když píše, že moderní výživová věda se čím dál více zaměřuje na studium a propagaci anebo kritiku jednotlivých živin přičemž ji zcela uniká komplexní pohled na skutečné potraviny. A často to vypadá, že se podobně jako alchymisté ze Zlaté uličky za zlatem žene za objevením X faktoru, který by zajistil vše potřebné, potom by jen nacpala do „amarounů“ a po zbytek života jsme nic jiného nepotřebovali jíst. Přechodem od potravin k neviditelným živinám se také výživa stává pro běžného konzumenta nepochopitelnou a vede k nesprávnému přesvědčení, že o zdravé stravě musí rozhodovat odborníci.

Je odtučněné mléko zdravější?

Je lepší pít tučné mléko, polotučné anebo odtučněné? Vsázím se, že většina běžných spotřebitelů by volila odtučněné varianty a předpokládám, že většina čtenářů mého blogu už ví, že odtučňování přirozených potravin je nesmyslné. V knize se dočtete, že potravinářský průmysl při odtučňování mléčných produktů vedle odstranění tuku může do mléka přidávat součásti, které mu navrátí jeho krémovitou konzistenci. Jednou z používaných možností je mléko v prášku, které obsahuje zoxidovaný cholesterol a tento je pro naše cévy mnohem nebezpečnější než cholesterol v přirozených potravinách. Odstranění tuku navíc zhoršuje využitelnost v tucích rozpustných vitamínů a takto snižuje výživovou hodnotu potraviny.

Jídlo namísto jedlých polotovarů

Kniha skvěle vysvětluje zdánlivě primitivní koncept, a to obrovský význam přednostního příjmu POTRAVIN namísto krabiček a plechovek sice jedlého, ale nepotřebného zboží prodávaného v potravinách.  Podle Pollana jsou dnes mnohé zdravotní problémy také dány konzumací nepotravinových složek, tj. reziduí chemikálií z konvenčního zenědělství a chemických aditiv v konvenčním potravinářství.

Základní doporučení ve třech bodech

Ty jsou napsána hned na obalu knihy a pro naprostou většinu z nás by jejich zavedení zajistilo perfektní zdravou výživu a s tím i zdravé tělo bez potřeby jakéhokoliv dalšího studia živin, nesmyslného přepočítávání kalorií anebo dodržování nepřirozených diet. Tato doporučení sama pravidelně předávám a opakuji, že zdravá výživa je velmi jednoduchá.

  1. Jezde potraviny
  2. Nepřejídejte se.
  3. Více rostlinných zdrojů než živočišných.

Prakticky to znamená jíst především základní přirozené potraviny a jídla z těchto připravovaná. Z polotovarů vybírat jen ty nejméně zpracované, jako jsou například kvalitní těstoviny anebo bílé neodtučněné jogurty. Na talířích denně dostatek zeleniny a  do jídelníčku znovu začít přidávat i super zdravé luštěniny, oříšky a semínka. Je-li možné čím více v lokální a bio kvalitě.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem