SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Oxygen radical absorbance capacity je metoda měření antioxidační kapacity potravin. Množství ORAC jednotek vypovídá o množství antioxidační kapacity dané potraviny: čím vyšší hodnota, tím silnější antioxidační působení.
Přesný vztah mezi ORAC jednotkami a zdravotní prospěšností potravin ještě není stanoven, ale studie naznačují, že potraviny s vyšší ORAC hodnotou lépe neutralizují volné radikály než potraviny s nižší hodnotou. Na základě teorie o volných radikálech je tato schopnost důležitá pro prevenci celé řady chronických onemocnění i pro zpomalení stárnutí.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos