SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

margaríny

Hesla od:

Margaríny jsou průmyslově připravovanými náhradami másla, které vznikají ze směsí hydrogenovaných nebo částečně hydrogenovaných rostlinných tuků, často s přídavkem vitamínů, emulgátorů, barviv a celé řady chemických aditiv. Margaríny byly po mnoho let doporučovány potravinářským průmyslem i celou řadou lékařů jako zdravá náhrada živočišných tuků. Tato doporučení se opírala o dnes již silně zpochybněnou teorii o přímé souvislosti mezi konzumací živočišných tuků (nasycených mastných kyselin a cholesterolu) a zvýšením rizika srdečně cévních onemocnění. Došlo bohužel k nepochopení obrovské zdravotní rizikovosti trans tuků, jejichž hlavním zdrojem byly po několik desítek let právě margaríny.

Nejnovější studie o příčinách srdečně cévních onemocnění považují za nejčastější příčinu vzniku onemocnění kombinaci několika faktorů, mezi které patří nadměrná konzumace cukrů, průmyslově poškozených rostlinných tuků, tepelně poškozených živočišných tuků, dále pak prozánětlivé prostředí uvnitř organismu, ke kterému přispívají i omega 6 mastné kyseliny, a nedostatek antioxidancií.

I v případě, že margaríny neobsahují trans tuky, se stále jedná o průmyslově poškozené rostlinné oleje s celou řadou potenciálních rizik. Základní nevýhodou běžných margarínů je vysoký obsah omega 6 mastných kyselin, kterých má většina obyvatel vyspělých zemí ve stravě nadbytek. Jejich nadbytečný příjem vede k silnému narušení rovnováhy mezi obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, která je pro zdraví nezbytná. Nerovnováha je díky prozánětlivému prostředí v organismu dávána do souvislosti s nemocemi srdce, může přispívat k rozvoji astmatu, rakoviny a deprese. Při výrobě margarínů se mohou používat směsi, které obsahují těžké kovy nikl a kadmium. Nikl je toxický pro plíce a ledviny. Kadmium může přispívat k poškození cév a rozvoji vysokého krevního tlaku. Z chemických látek mohou margaríny obsahovat na příklad umělá antioxidancia BHA a BHT, které mohou poškozovat ledviny, narušovat imunitu a plodnost.

Při zvážení toho, že margaríny jsou především zdrojem omega 6 mastných kyselin, kterých máme ve stravě nadbytek, a mnoha potenciálně škodlivých aditiv, neexistuje žádný důvod doporučovat jejich příjem.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem