SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

fruktóza

Hesla od:

Aliasy: fruktosa, levuloza, ovocný cukr

Fruktóza tvoří společně s glukózou sacharózu, tedy naše nejběžněji používané sladidlo: cukr. Je sladší než glukóza a používá se k výrobě levného fruktózového sirupu. Chemicky je fruktóza monosacharid vzorce C6H12O6. Vzniká fotosyntézou v listech rostlin a vyskytuje se ve sladkých zralých plodech ovoce a medu.

Dlouhodobý nadměrný příjem fruktózy, která se dnes vyskytuje v naprosté většině průmyslově upravovaných potravin, vede podle výživových odborníků k celé řadě dnes běžných zdravotních potíží, jako je:

  • podpora tvorby nezdravých tuků, které se ukládají v organismu a vedou k obezitě a dislipidémii,
  • narušení metabolismu leptinu a inzulinu a následný rozvoj diabetu a obezity,
  • zvýšená tvorba kyseliny močové, která přispívá ke vzniku dny,
  • narušení metabolismu jater s hrozbou rozvoje jaterní steatózy.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem