SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Cholesterol je přirozenou a esenciální součástí mozkových, jaterních a nervových buněk (v podstatě každé buněčné membrány). Proč je dáván do souvislosti s kardiovaskulárními nemocemi? Tato prospěšná živina může být, podobně jako mnoho dalších látek, poškozena vyšší teplotou nebo stykem s kyslíkem a přibrat nepříznivé vlastnosti, na příklad schopnost hromadit se na cévních stěnách a poškozovat je.
Problémem není samotný cholesterol v jeho přirozené podobě, ale oxidací poškozený cholesterol v průmyslově upravovaných potravinách. Potíží je, že v současné době většina populace konzumuje cholesterol v jeho nezdravé formě. Oxidovaný cholesterol se nachází ve všech nepřirozeně tepelně upravovaných živočišných potravinách.
Je zvažována i pravděpodobnost teorie, že cholesterol dokáže pracovat jako reparující živina. Po konzumaci cév poškozujících potravin, jako jsou rostlinné oleje „obohacené“ hydrogenací o trans mastné kyseliny, jednoduché cukry ve vysokém množství, bílá mouka a samozřejmě vysoce tepelně upravované živočišné potraviny, se zvyšuje tvorba „zdravého cholesterolu.“ Tento proces probíhá jako reakce na problém ve snaze o zmírnění poškození.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos